Tweede jaar

VASTE AQUARELCURSUS 2de JAAR DINSDAGVOORMIDDAG (schooljr. 2017-18)

2de  jaar AQUAREL (Voorjaar 2018 = 2de deel sch.jr.2017-18): 155 €
Lesgever: Fernand Thienpondt 
30/01;   6, 20, 27/02;   6, 13, 20, 27/03;  3, 10/04/2018   telkens van 09.15 u tot 12. 15 u.

Het 2de jaar starten we me een korte herhaling van het eerste jaar/initiatiecursus.

We verdiepen ons vervolgens in de pigmenteigenschappen zoals: transparent, half-transparent, dekkend, half-dekkend, opaak, ‘staining’ of ‘bloedende’ pigmenten, de korreligheid of ‘granulation’.

Vervolgens hebben we het uitvoerig over de 3 mengmethodes.
Eveneens een grondige studie over de secundaire kleuren en de verschillende ‘families’ dezer bij het gebruik van andere primaire kleuren.
De tertiaire kleurencirkel van de 7 soorten grijs.

Veel aandacht wordt besteed aan het ‘positief’ en ‘negatief’ schilderen (zowel in een natte als in een droge verflaag), alsook het ‘scherp’ en ‘flou’ schilderen. Uiteraard komen hier de verschillende TOESTANDEN VAN HET PAPIER, zeg maar van ‘kletsnat > nat > vochtig > klam/satin > mat > lipnat > lipdroog < droog< kurkdroog’ nog eens aan bod. Zo ook de TOESTAND VAN DE VERF zeg maar van ‘thee > koffie > melk > room < boter’ -concentratie.
Dit alles uitvoerig uitgelegd aan de hand een berg-bos-water landschap aquarel.

Nu komt de ontleding van de vorm, compositie, gulden snede, weerkaatsing, achtergrond, belichte kant, eigen schaduw, slagschaduw, glimlichten, reflectie en kleurwisselwerking aan bod. Dit alles aan de hand van een paar stillevens. Ondertussen leren we ook groenten en fruit observeren. Ondertussen wat uitleg over het gebruik van ‘warme’ en ‘koude’ kleuren en hun contrasten.

Bij het schilderen van een bloemenboeket passen we al het voorgaande nog eens toe maar zullen het vooral hebben over de ‘eerste laag’ kleurimpressie, de witte delen, de contouren, de opvulling in hun ‘nat in nat’ achtergrond en de ‘dieptewerking’ met het negatief schilderen.
We passen dit toe aan de hand van diverse aquarellen. Idem/dito bij een zuiderse bebloemde gevel met druivelaars ‘à la Provence’.

Inschrijven kan door storting van.…€ op rek. IBAN: BE25 0014 8882 2482 van de vzw Vlaamse aquarel-en Tekenschool (Code BIC : GEBABEBB) met vermelding CURSUS en uw tel. aub.